Smazymy na tluszcach stalych (masło,smalec) lub wlasnie dobrym oleju zrepakowym z pierwszego tloczenia, albo oleju KOKOSOWYM Pamietaj aby raczje smazenie nie bylo dlugotrwale, do dlugotrwalego barzdiej nadawal bedzie sie smalec a do krotko jak np. jajecznica malso czy olej. A tak na ogol to: gotuj/paruj/piecz/griluj na koncu smaz. I staraj sie [...]
[...] na ~5min, aby smaki sie wymieszaly. 7. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy pod przykryciem. Ja przerzucam do miski i przykrywam, bo mam tylko 1 duza patelnie... 8. Czas na smazenie nalesnikow. Robie to na malej ilosci oliwy. Dodaje jej co 2-3 nalesniki (mam dobra patelnie, wiec de facto smazenie samego nalesnika bez oliwy tez wychodzi bez [...]
[...] sobie dzisiaj steki z baraniny, ale w zasadzie nie wiem jak je przyrzadzic zeby byly dobre, jedyne co jest napisane na opakowaniu, to zeby smazyc 12-16 minut (dodam, ze smazenie to jedyna opcja jaka wchoodzi w rachube) Ale czy to mam czyms najpeirw natrzec, chociaz solai pieprzem, czy moze jakimis przyprawami ? Smazyc na oliwie/oleju, na [...]
jeszcze w temacie oleju szybkie pyt. o smażenie: dopuszczalne jest na redukcji podsmażyć ryż na małej ilości oliwy z oliwek? http://centrumoliwy.com/oliwa-z-oliwek-smazenie Odpowiedź na twe pytanie
dusisz na 25g oleju mówisz? to juz pod smazenie w glebokim oleju na moje %-) daj nastepnym razem minimalnie oleju , tyle zeby nasmarowac patelnie a woda podlej , wtedy bedzie ok
w świecie takich supli, bez sprawdzania składu, najlepsi wg mnie są: Solgar, Dr Best, Mercerola, Now Foods, Swanson. kolejność przypadkowa oprócz Solgara, u mnie zawsze nr 1. W świecie supli to są dobre firmy, ale niekoniecznie oferują dobrej jakości olej omega, bo to są jedynie że tak to ujmę "pośrednicy", czy kolejny szczebelek dystrybucji - nie [...]
Cześć! Wiesz maciej ja bym się chyba bała jeść takie rzeczy.. nie wiem, jak jest ze smakiem, podejrzewam, że może być nawet znośny, ale jak pomyślę co to za jakość mięsa i warzyw i ile to leży w plastikowym opakowaniu, to mi się odechciewa ;) A ja chciałam zapytać o smażenie ryb. Dla mnie pyszna rybka, to taka z patelni, smażona w głębokim oleju [...]
wg mnie nie da się bo masz za dużo niewiadomych - nie wiesz ile było mięsa - nie wiesz jaki jest Twój udział - nie wiesz ile było jajka, mąki, bułki tartej czy tam jeszcze innegu stuuffu do panierowania - nie wiesz ile było oleju na patelni - nie wiesz ile oleju zostało po smażeniu kotletów - nie wiesz ile wciągnęły oleju "Twoje " kotlety i Twoja [...]
a to dlatych co chca ograniczyć Otyłość a spożycie tłuszczu artykuł dr. n. med. Magdaleny Białkowskiej Ujemne skutki nadmiernego spożycia tłuszczu to przede wszystkim otyłość i choroby metaboliczne. Dodatkowo nadmiar spożywanego tłuszczu może powodować miażdżycę, gdyż jest ona źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Mieżdżycę [...]
1. Jak odmierzyć małe ilości np. oleju? Nie chce mi się bawić w stawianie kieliszka na wagę i uzupełnianie go olejem. Później to myć, itp. Jest jakaś zasada, że np. pełna łyżka stołowa czy mała łyżeczka ma X gram? 2. Jakiego oleju używać do smażenia np. kurczaka, jajecznicy, placków owsianych? Wiem, że do smażenie nie nadaje się olej lniany i [...]
Te bułeczki są takie małe otrębowe a te grahamki takie podłużne może wiecie o co chodzi? Ajć... To są po prostu zwykłe bułki z dodatkie otrąb  Jak przyrządzać ryby, żeby były smaczne? Na przykład tak: Wymieszaj stopione masło z pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, siekaną natką pietruszki. Filet włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj [...]
Chodzi o smażenie - do niego lepiej używać masła, smalcu lub oleju kokosowego. Tłuszcze nienasycone utleniają się w wysokiej temperaturze, oliwa z oliwek i olej rzepakowy tłoczony na zimno do sałatek jak najbardziej:-) Kiełbasę można znaleźć ze składem mięso + sól, gorzej z parówkami bo tam różne rzeczy siedzą. Wiesz, jak raz w miesiącu zjesz [...]
Pytanie 1 - sam musisz zdecydować co chcesz osiągnąć. Obwodowo na wytrzymałość polecisz bardziej, a wytrzymałościowego treningu masz już dość na basenie/biegach. Ja bym był za skupieniem się na jednej partii, ze 2-3 ćwiczenia, kilka serii i powtórzeń danego ćwiczenia na daną partię. Pytanie 2 - Pewnie, że możesz orzechy dorzucić. Nie wiem czy [...]
dzis sniadanie bedzie nastepujace: platki owsiane zalane wrzatkiem, 1 zoltko i 2 bialka, serek homo - wszystko usmazone na malej ilosci oleju + banan+rodzynki i twarog na wierzch Widzę OGROMNY postęp, więc zacznę się czepiać subtelności 1. jeśli nie musisz, nie zalewaj tych owsianych wrzątkiem, ale jeśli musisz, to OK 2. serek homo - jeśli [...]
Ale to nie jest takie smażenie... ja bym powiedział bardziej gotowanie, bo wsumie tego oleju nie musze tam dawać, cycki są w połowie w wodzie i robi sie taki jakby sos który potem leje na ryż.
Też obawiałbym się jakiegokolwiek wystawiania zmielonych ziaren lnu na działanie temperatury i powietrza. Smażenie tak, ale dodanie do gotowego posiłku nie powinno źle wpłynąć na n-3. Jeżeli olej niskolinolenowy mamy traktować jako źródło n-3 to nie jest wartościowy, bo zawiera ich śladowe ilości. Zawartość n-3 i n-6 na 100g w : -oleju lnianym [...]
"Chyba jesteś pierwszą osobą na forum próbującą tak dokładnie wyliczyć proporcje kwasów tłuszczowych" he he, nie ma jak być pionierem ale w końcu przecież po coś podałeś mi te proporcje, a na oko to podobno można pi obliczyć, czy jakoś tak. Pomiary z dziś (chyba założę tu sobie jakiś blog, albo dziennik ) : lecimy... mr.celcjusz [...]
SwoosH: Whey Protein Complex 100% to bardzo dobre i dość uniwerslane białko, także dobrego wyboru dokonałeś. Przerwy niech będą w zakresie 60-90 sek w robieniu masy. Jak z właściwą częścią treningu wyrabiasz się w 40 min, to bardzo dobrze. NIe chodzi o to aby spędzac na siłowni jak najwięcej czasu, tylko aby w krótkim czasie zrobić bardzo dobry [...]
1.Jadłem przez 7 miesięcy non stop piersi z kurczaka gotowane i trochę mi się przejadły. Chciałbym je robić w innym wydaniu i jedyna opcją jest smażenie ich na patelni. Nie mam PAMU , więc robił bym to tak , że wylewał bym olej z pestek winogron , następnie bym wszystko wytarł ręcznikiem papierowym i dopiero bym zaczął smażyć , bo nie chciał bym [...]
lecimy dalej z tematem, kolejne produkty jakie testowałem, to oleje kokosowe produkt obecnie należny do grupy klasyków jeżeli chodzi o wsparcie kulinarne wypróbowałem dwa, jeden -rafinowany SFD Coconut Oil http://www.sfd.pl/sklep/SFD_Coconut_Oil_Rafinowany-opis36828.html -drugi nierafinowany SFD Coconut Oil [...]